Vad är supper på Gården?

Supper på gården

Supper på Gården har blivit ett välkänt begrepp i Stockholms restaurangliv. Innebörden av ordet supper är dock flertydigt. Det engelska ordet kan enligt det amerikanska uppslagsverket Merriam-Webster ha skiftande betydelse beroende på i vilket sammanhang det används. Det kan antingen röra sig om ett kvällsmål som intas tidigt, en middag som intas vid ett välgörenhetsevent eller en lättare måltid som intas på kvällen.

På svenska översätts supper ofta till kvällsmat, aftonmat eller supé. I det här inlägget tänkte vi på Gården Stockholm kika närmare på ordet och berätta mer om olika typer av suppers och hur de kan arrangeras.

Ett fenomen som vuxit sig stort i USA och England

Restaurang Gården på Norra bantorget som varit med och gjort supper till ett koncept i Stockholm har säkerligen sneglat på restauranger i England och USA. I länderna har så kallade supper clubs blivit mäkta populära. Konceptet föddes som en reaktion på finrestaurangernas ofta höga priser.

I korthet går en supper club ut på att en kock, eller privatperson, anordnar en gastronomisk matkväll för betalande främlingar i sitt hem. Då konceptet blev en succé var restaurangbranschen snabb att haka på och erbjuda pop up-restauranger och tillfälliga supper-menyer.

Anordna din egna supper på gården du hyrt

Är du sugen på att anordna en supper club för vänner och bekanta? Det är enkelt, konceptet vilar i princip på tre grundpelare:

  • Välj gäster som ska närvara vid din supper.
  • Menyn ska bestå av minst förrätt, huvudrätt och efterrätt.
  • Maten ska gärna vara elaborerad.

Supper club – middag med en twist

I England är det vanligt att en supper club är en bjudning med tio personer. Middagen anordnas av en kock, från början skedde bjudningarna i dennes hem. Idag är det dock vanligt att supper clubs, precis som supper på Gården, håller hus i spännande lokaler.

Ofta tillämpar man så kallad BYOB, det vill säga ”bring your own beverage”. Precis som namnet gör gällande innebär det att gästerna själva tar med sig dryck. Konceptet kräver således att en meny skickas ut i förväg så gästerna kan välja en dryck som passar med maten.